TÜBA Asosiye Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tüzen Seminer Sunumu Gerçekleştirdi

TÜBA Asosiye Üyesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tüzen "Eser Türlerin Spektroskopik Tayininde Kullanılan Çevreci Teknikler" konulu seminer sunumu gerçekleştirdi.

Fen Edebiyat Fakültesi seminer salonunda gerçekleştirilen konuşmaya Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Noyan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tuğba Özbucak, Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Filiz Kuralay, Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Bekir Gökçen Mazı ile birlikte çok sayıda akademisyen, lisans ve lisansüstü öğrencisi katıldı.

Düşük analit konsantrasyonu ve matriks etkisinden dolayı eser element ve türlerini su, gıda ve çevresel örneklerde spektroskopik yöntemlerle tayin edebilmek için ayırma ve zenginleştirme yöntemlerine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Tüzen, eser elementlerin ayrılması ve zenginleştirilmesinde kullanılan sıvı sıvı ekstraksiyonu ve katı faz ekstraksiyonunda çok fazla organik çözücü ve toksik kimyasallar kullanıldığına dikkat çekti. Bu durumun çevre sorunlarına ve laboratuvarda çalışan araştırmacılarda sağlık sorunlarına neden olduğunu vurgulayan Tüzen, ideal örnek hazırlama teknikleri basit, hızlı ve organik çözücü tüketiminin minimum düzeyde olması gerektiğine değindi. Eser elementlerin analizinde çevreci yöntemlerin kullanılması gerektiğini dile getiren Tüzen konuşmasında "Bu yüzden çevre dostu olan tekniklerin kullanılması giderek önem kazanmaktadır." dedi.

Seminer sonunda, Rektör Yarılgaç tarafından Sayın Tüzen'e Teşekkür Belgesi takdim edildi. Prof. Dr. Mustafa Tüzen daha sonra Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Eklenme Tarihi : 23-01-2019 17:54:27